از ما بپرسید...
سوالات متداول
صندوق مجموعه ای از خدمات مالی را به شرکتهای فناور متقاضی ارائه میکند. در یک دسته بندی کلی خدمات صندوق به صورت ذیل میباشند:
- تامین سرمایه و مشارکت در طرح در قالب سرمایهگذاری خطرپذیر
- تامین سرمایه و مشارکت در طرح در قالب وام قابل تبدیل به سهام
- ارائه خدمات اعتباری در قالب صدور انواع ضمانتنامههای قراردادی
- تلفیق خدمات تامین سرمایه و اعتباری در قالب طرح تکیهگاه
- خدمات تجاری سازی در قالب خرید تضمینی تولید بار اول
توضیحات تکمیلی مربوط به هر یک از خدمات در صفحات لینک شده موجود است. در صورتیکه پس از مطالعه مطالب سایت همچنان نیاز به مشاوره در رابطه با انتخاب مناسب ترین خدمت متناسب با شرکت خود دارید میتوانید با کارشناسان صندوق تماس حاصل نمائید.
سرمایهگذاری خطرپذیر بهترین راه جذب سرمایه بدون ریسک برای استارتاپهایی است که در مراحل اولیه رشد خود قرار دارند. این شرکتها معمولا امکان فراهم کردن تضامین لازم برای اخذ وام از بانکها را ندارند. برخی از شرکتها نیز تمایل به کاهش ریسک خود از طریق مشارکت با سرمایه گذاران دارند و نمیخواهند ریسک اخذ وام از بانک را بپذیرند.
همچنین برخی استارتاپها برای تسریع روند رشد خود اقدام به جذب سرمایه گذاران جدید و افزایش تعداد ذینفعان میکنند.
طرح تکیه گاه مناسب برای تامین مالی شرکتهایی است که مدل درآمدی مبتنی بر اخذ پروژه دارند. در این طرح استارتاپها میتوانند به ازای هر قرارداد خود، سبدی از خدمات مالی را با نرخ ترجیهی از صندوق دریافت نمایند. این خدمات شامل تلفیقی از ضمانتنامههای قراردادی و تامین سرمایه در گردش میباشد.
این طرح به خصوص برای شرکتهای پیمانکاری که مجبور به اخذ تعداد زیادی ضمانتنامه هستند مناسب میباشد. همچنین شرکتهایی که در وصول مطالبات قطعی خود از کارفرمایان چالش دارند و در تامین سرمایه در گردش خود به مشکل برمیخورند میتوانند از خرید مطالبات قطعی (فاکتورینگ) در قالب طرح تکیهگاه استفاده نمایند.
در مجموع هر سبدی از ترکیب خدمات مالی مبتنی بر ضمانتنامه، سرمایه در گردش و خرید مطالبات که شرکتهای متقاضی نیاز داشته باشند، قابل ارائه میباشد.
این طرح برای شرکتهای نسبتا بالغی که فروش و درآمدزایی دارند و به مرحله سودآوری رسیدهاند و به دنبال توسعه یک محصول جدید در واحد تحقیق و توسعه خود میباشند؛ مناسب است. در این طرح صندوق تضمین میکند در صورتیکه شرکت موفق به ساخت محصول مورد نظر خود شد ولی نتوانست آن را به فروش برساند، صندوق نفت با پرداخت درصدي از ارزش محصول ريسک توليدکننده را پوشش داده و مانع آسيب مالي به توليدکننده ميگردد.
کارفرمایان برای پوشش ریسکهای مربوط به تواناییهای فنی و مالی پیمانکاران، ایشان را ملزم به داشتن انواع ضمانتنامهها میکنند. این ضمانتنامهها شامل موارد ذیل میشوند:
- ضمانتنامه شرکت در مناقصه و مزایده
- ضمانتنامه حسن انجام کار
- ضمانتنامه پیشپرداخت
- ضمانتنامه استرداد کسور وجه الضمان
شرکتهایی که برای پیشبرد امور خود نیاز به اخذ ضمانتنامه دارند میتوانند پرونده اعتباری خود را نزد صندوق تشکیل دهند و از خدمات صدور ضمانتنامه بهره مند شوند.
- یکی از خدمات جذاب صندوق برای شرکتهای بالغ که فروش محصولات و خدمات آنها بیش از 300 میلیارد تومان باشد، خدمات همزمان ضمانتنامه و تضمین وام سرمایه در گردش میباشد. در این طرح علاوه بر صدور ضمانتنامه قراردادی، ضمانت وام سرمایه در گردش نیز تا 35% مبلغ ضمانتنامه توسط صندوق انجام میشود. همچنین صندوق بابت بخشی از وثیقه ضمانت، همان وثیقه اخذ شده بابت ضمانتنامه را قبول میکند.
- خدمت دیگر صندوق که به شرکتهای بالغ با فروش محصولات و خدمات بیش از 200 میلیارد تومان ارائه میشود، خدمات همزمان ضمانتنامه و سرمایهگذاری است. در این طرح علاوه بر صدور ضمانتنامه قراردادی، صندوق در طرحهای تحقیق و توسعه شرکتها بطور مستقیم سرمایهگذاری خطرپذیر میکند. میزان این سرمایهگذاری متناسب با وثیقه نقدی لازم برای ضمانتنامه خواهد بود و در قالب وام قابل تبدیل به سهام ارائه میشود.
مبلغ سرمایهگذاری صندوق در شرکتها پیش از هر چیز وابسته به میزان سرمایه مورد نیاز شرکت برای به سرانجام رساندن پروژه خود میباشد. این مبلغ در وهله اول توسط استارتاپ پیشنهاد میشود و سپس توسط کارشناسان صندوق مورد ارزیابی قرار گرفته و در صورت لزوم اصلاح میشود.
همچنین هم سرمایهگذاری با سایر نهادها فعالان نیز از گزینههای مطلوب صندوق بوده و متناسب با طرح دریافتی نسبت به بهرهگیری از این پتانسیلها اقدام میکند.
هدف از ایجاد صندوق نفت، رفع نیازهای فناورانه صنعت نفت بوده است. لذا موضوع فعالیت صندوق نیز حمایت از شرکتهای فناور فعال در حوزه نفت و گاز و پتروشیمیمیباشد. الویتهای سرمایهگذاری صندوق شامل این موارد هستند:
- خدمات مالی و مدیریتی نوین در صنعت نفت
- دیجیتالی کردن صنعت نفت
- مواد شیمیایی پیشرفته
- تصفیه پساب واحدهای صنعتی در صنعت نفت و کاهش مصرف آب
- فناوریهای نوین اکتشاف، حفاری، استخراج و احیای چاههای نفتی
- لایسنسها و فرآیندها
- کاهش مصرف و افزایش بهره وری انرژی
- ساخت تجهیزات پیشرفته صنعت نفت
مهم ترین معیار سنجش شرکتهای متقاضی سرمایهگذاری نیروی انسانی و تیم مدیریتی و فنی ایشان میباشد. تعداد اعضای هسته مرکزی یک تیم ایدهآل میبایست بین 3 تا 5 نفر باشد و سهام شرکت نیز بطور تقریبا متوازن بین ایشان توزیع شده باشد. بسیار مهم است که بنیانگذاران متعهد باشند که پس از جذب سرمایه تا مدت حداقل سه سال به طور تمام وقت در شرکت فعالیت کنند. این موضوع در متن قرارداد گنجانده میشود.
معیار دوم؛ اندازه بازار محصول و میزان کشش تقاضا برای آن است. این نکته بسیار حائز اهمیت است که شرکت اطلاعات دقیقی از بازار محصول خود داشته باشد؛ رقبای خود را بشناسد، مشتری هدف محصول خود را دقیقا شناسایی کرده باشد و استراتژی مشخصی برای ورود به بازار و رشد در آن داشته باشد. طبیعی است که داشتن مشتری بالفعل یا قرارداد فروش فعال مزیت محسوب میشود.
صندوق بر روی ایدههای عملیاتی نشده و استارتاپهایی که هنوز به مرحله تولید محصول نرسیده اند سرمایهگذاری نمیکند. در واقع استارتاپ متقاضی باید مرحله پیش بذری را گذرانده باشد و در پایان مرحله بذری یا آغاز مرحله Early Stage باشد.
صندوق بر روی ایدهها، اختراعات و ابداعاتی که هنوز ساخته نشده اند سرمایهگذاری نمیکند. در واقع حداقل شرط لازم برای ورود به فرآیند ارزیابی طرح، داشتن نمونه محصول ساخته شده MVP میباشد.
صندوق بر روی شرکتهای یک نفره، تیمهایی که اعضای کلیدی آن در بیرون از شرکت شاغل باشند و شرکتهایی که سهام عمده آن در اختیار یک نفر باشد سرمایهگذاری نمیکند.
صندوق بر روی تیمهایی که بر روی چند طرح جداگانه کار میکنند و روی یک کسب و کار تمرکز ندارند سرمایهگذاری نمیکند.
روند کلی بررسی درخواستهای سرمایهگذاری به این صورت میباشد:
- اعلام درخواست تیم برای جذب سرمایه از طریق ارسال ایمیل
- تماس با رابط طرح به منظور غربالگری اولیه
- ارسال اطلاعات تکمیلی درخواست شده توسط صندوق به منظور غربالگری ثانویه
- جلسه آشنایی و مذاکره به منظور شناخت بیشتر طرفین از یکدیگر
- ارزیابی موشکافانه
- بررسی امکان هم سرمایهگذاری
- مذاکرات حقوقی و مالی و انعقاد قرارداد
- راهبری پروژه و مشارکت در مدیریت
مدت زمان لازم برای بررسی درخواست سرمایهگذاری میتواند برحسب پیچیدگی طرح ارسالی متغیر باشد. با این حال درصورتیکه اطلاعات و مدارک ارسالی کامل باشند، غربالگری اولیه معمولا طی 10 روز کاری انجام میشود. در صورت عدم پذیرش در هر یک از مراحل نتیجه آن از طریق ایمیل به تیم اعلام میشود. در هریک از مراحل در صورتیکه نیاز به اطلاعات تکمیلی باشد کارشناسان صندوق با رابط طرح تماس خواهند گرفت. البته تکمیل مراحل سرمایهگذاری خطر پذیر با توجه به ماهیت آن زمانبر بوده و بازه حداقل 2 ماهه برای حصول نتیجه در ان را میبایست متصور بود.
- معرفی کلی کسب وکار
- رزومه شرکت و مجریان طرح
- کاتالوگ محصولات
- صورتهای مالی سالهای اخیر در صورت وجود
- فایل Pitch Deck
- طرح آتی کسب و کارBusiness Plan
- حمایتهای درخواستی از صندوق
- هر مدرک یا اطلاعات دیگری که فکر میکنید میتواند به فرآیند ارزیابی طرح کمک کند
صندوق در حال حاضر هیچگونه تسهیلاتی در قالب وام به شرکتها ارائه نمیکند. تنها روش تامین مالی مستقیم صندوق، ورود به ساختار سهامداری از طریق سرمایهگذاری خطرپذیر میباشد. در برخی از پروژهها نیز وام قابل تبدیل به سهام به شرکتهای متقاضی اعطا میشود.
با این حال صندوق آمادگی دارد ضامن شرکتهای متقاضی دریافت وام سرمایه در گردش از بانک بشود. برای این منظور شرکت ابتدا پرونده اعتباری خود را نزد صندوق تشکیل داده و پس از ان در صورت وجود شرایط لازم این خدمت، صندوق ضمانت وام را انجام خواهد داد.